fredag 19. februar 2010

Mediepolitikk, kapittel 22

Oppgaver til kapittel 22

Mediepolitikk


1. Hva handler mediepolitikk om?
Mediepolitikk handler om å bevare og styrke informasjons- og ytringsfriheten i demokratiet og om å forebygge maktmissbruk og uheldige maktforhold i media. Det dreier seg i stor grad om på hvilke politiske måter politiske styresmakter kan og bør gripe inn i de interne forholdene i media og den økonomiske handlingsfriheten til eierne.


2. Hvem overvåker mediemarkedet?
Politiske inngrep i forhold til redaksjonen står i strid med den rollen media har som den skal overvåke makta. Staten har likevel etablert økonomiske støtteordninger, enkelte lover og regler for mediesektoren og dessutten et eget medietilsyn. Det er det såkalte medietilsynet som overvåker media i Norge for norske myndigheter


3. Hvilke medier kan myndighetene sensurere i Norge? Har det alltid vært slik som det er i dag?
Sensur er et av de eldste politiske virkemidlene i verden. I Norge forbyr grunnloven all forhåndssensur, men loven er formulert slik at den bare gjelder for trykt skrift. Sensur er forhåndskontroll, og egentlig i strid med ytringsfrihetens ideal. Høsten 2004 ble derfor loven om sensur av filmmediene avviklet. Det er likevel en generell aksept for å drive med en viss kontroll av mediebuskaper som innholder vold og pornografi. Spesielt overfor barn og unge. Det blir fremdeles satt aldersgrenser på film og tatt stikkprøver av dataspill.


4. Hva er pressestøtte?
pressestøtten var opprettet i 1969 etter at ei rekke av de nest største avisene, det vi kaller nummer to aviser, ble lagd. Styresmaktene ville unngå monopolisering og ville styrke ytringsfriheten gjennom å ta vare på mangfoldet av aviser og dermed også bredden i meningsytringer. Publikum skulle kunne velge flere kanaler. Den ene delen av pressestøtta er produksjonsstøtte, en annen del av pressestøtta går til forsking og utdanning.


5. Hva er konsesjon?
Konsesjon innebærer at styresmaktene gir en medieinstitusjon rett til å drive tv- eller radiokanal.


6. Hva gjør medieeierskapsloven?
loven om filmsensur er udatert, men samtidig har en annen lov blitt svært aktuell. Medieeierskapsloven har som formål å fremme et allsidig medietilbud og reelle mulighet til ytringer for alle ved å regulere hvem som eier mediene, og hvor mye det er lov til å eie.

1 kommentar: